ООН се намесва със сила, ако Сирия не спази резолюцията за химическите оръжия

ООН се намесва със сила, ако Сирия не спази резолюцията за химическите оръжия
„Възнамеряваме да предприемем мерки по глава 7, в случай че Сирия не сътрудничи по въпроса за химическото оръжие”, каза Кери. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия и САЩ са достигнали съгласие, че резолюция в Съвета за сигурност трябва да съдържа заплаха за сила, предава „Фокус“.

Според плана, за елиминирането на сирийските химически оръжия, ще бъде изработена резолюция в Съвета за сигурност на ООН по седма глава от Хартата на ООН, която предвижда използване на сила, в случай че изискванията в споразумението не бъдат изпълнени.

„Възнамеряваме да предприемем мерки по глава 7, в случай че Сирия не сътрудничи по въпроса за химическото оръжие”, каза Кери в края на преговорите с руския външен министър, Сергей Лавров.

Лавров отбеляза, че Съветът за сигурност ще предприеме действия, ако Сирия наруши задълженията си, произтичащи от международната Конвенция за забрана на химическите оръжия.

„В случай че тези изисквания не бъдат изпълнени или в случай че някой използва химически оръжия, Съветът за сигурност ще предприеме мерки съгласно глава 7 от Хартата на ООН”, каза Лавров на обща пресконференция с американския държавен секретар Джон Кери, която сложи край на тридневните преговори.

#Сирия #САЩ #Русия #ООН #химически оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници