Извънредно заседание на Европейския съвет

Извънредно заседание на Европейския съвет
При днешната среща на върха са възможни и логистични проблеми заради транспортната блокада в Брюксел. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събират следобед в Брюксел на извънредно заседание, на което ще се търси съгласие по фискалния пакт за бюджетна дисциплина.

В същото време в Белгия е в разгара си започналата снощи 24-часова генерална стачка срещу бюджетните ограничения и властите в страната подготвят алтернативни варианти за безпрепятственото пристигане на президентите и министър-председателите.

Един от спорните въпроси преди днешния съвет е дали страните извън еврозоната, които са готови да се включат към фискалния пакт, ще получат статут на наблюдатели, съобщи БНР от Брюксел.

Ако не им бъде дадена възможност да участват в планираните срещи на върха на еврозоната и вземането на решение, броят на правителствата, които ще са част от междуправителственото споразумение, може да се окаже по-малък от 26-те, които през декември декларираха предварително съгласие.

В дневния ред са и мерки за увеличаване на заетостта, особено сред младите, както и за стимулиране на малкия и средния бизнес, повишаване на конкурентоспособността и общия пазар.

По тези въпроси също се предвижда приемане на общ документ, но на следващата среща на високо ниво през март.

Има информация, че Франция и Германия се опитват да прокарат именно в него идеята си за данъчна хармонизация в Евросъюза.

„Пактът за финансова стабилност ще се отрази върху стабилизирането на цялата европейска икономика, а България все повече се интегрира в тази икономика и това пряко се отразява върху всички аспекти на икономическата дейност в България, но най-вече върху износа и инвестициите. Ние сме силно заинтересовани от успеха на тези усилия“, коментира по БНР председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.

При днешната среща на върха са възможни и логистични проблеми заради транспортната блокада в Брюксел. Летище „Завентем“ край града днес остана отворено въпреки общата национална стачка в Белгия.

Малка част от полетите са отменени, основно от САЩ, Канада, Испания, Германия и Индия. Второто по брой обслужени пътници летище в страната край Шарльороа не приема полети.

Службата за контрол на въздушния трафик обяви, че няма да стачкува, но няма гаранции, че европейските лидери ще могат да кацнат в Брюксел заради протестите на други летищни служби, които доведоха до нарушение на трафика.

Белгийските власти са готови при нужда да мобилизират военни авиодиспечери да пренасочват ВИП самолетите към резервни летища и да превозват пасажерите им до Брюксел с военни хеликоптери и автомобили. Засега няма информация дали синдикатите ще приложат тактиката си от предишни протести – да блокират магистралите по входните точки към столицата.

#ВИП #Индия #Испания #Канада #САЩ #Центъра за икономическо развитие #Георги Прохаски #България #Евросъюз #Германия #Франция #еврозона #стачка #Белгия #Брюксел #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници