Френската опозиция не иска България и Румъния в Шенген

Френската опозиция не иска  България и Румъния в Шенген
A A+ A++ A

Лидерът на френската опозиционна партия „Съюз за народно движение“ Жан-Франсоа Копе поиска официално от президента на Франция Франсоа Оланд да обяви каква е позицията на Франция по въпроса за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, предаде „Франс инфо“, цитирана от агенция „Фокус“.

Копе се безпокои, че на 1 януари 2014 година българите и румънците ще имат достъп до пазара на труда на територията на целия Европейски съюз, а правителствето на Оланд не е обявило позицията си за Шенген.

Според лидера на опозицията в настоящата „крайно тежка“ ситуация „въпросът за влизането на България и Румъния в Шенген въобще не трябва да се обсъжда“.

„Правителството е много уклончиво по този въпрос. Не трябва да допускаме единодушие за влизането им в Шенген. Германия и Холандия вече заеха позиция срещу членството на двете страни в свободното пространство. Бих искал французите да направят същото“, допълни той.

Миналата седмица председателят на френската националистическа партия „Национален фронт“ Марин льо Пен предупреди за възможните последствия от пълноправното членство на Румъния и България в ЕС. Тя поиска вътрешният министър Манюел Валс да покаже, че „Франция ще се противопостави“ на влизането на двете страни в Шенген.

„От 1 януари 2014 година Румъния и България ще бъдат пълноправни членове на ЕС. Въпреки че все още няма да са в Шенген, движението в ЕС за румънците и българите, а следователно и за ромите, ще бъде още по-лесно отколкото е сега“, посочва Льо Пен.

#льо Пен #Румъния #България #Жан-Франсоа Копе #Франция #Франсоа Оланд #Манюел Валс #Марин Льо Пен #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници