Найденов: Няма драма за Фонд „Тютюн”

Найденов: Няма драма за Фонд „Тютюн”
Субсидиите, които трябва да отидат към тютюнопроизводителите, ще бъдат изплатени от Държавен фонд „Земеделие“, поясни Найденов. Снимка: Мениджър
A A+ A++ A

Няма никаква драма по отношение на закриването на Фонд „Тютюн“, категоричен е министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

На днешното редовно правителствено заседание беше закрит Фонд „Тютюн“, който осъществява държавното подпомагане в сектора.

Промяната е предложена от земеделския министър Мирослав Найденов с промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Найденов поясни, че дейността на Фонд „Тютюн“ вече е поета от Държавен фонд „Земеделие“. По думите му субсидиите, които трябва да отидат към тютюнопроизводителите, ще бъдат изплатени от Държавен фонд „Земеделие“.

„Това, което ще бъде изплатено и тази година към българските тютюнопроизводители, е нотифицирана държавна помощ за референтен период, необвързана с производство“, уточни министърът, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че правителството и тази година гласува 73 млн. лева в бюджета за 2012 година и добави, че дали това ще се случи и през 2013 г., зависи от това какъв бюджет ще бъде приет.

Според Найденов тютюнопроизводителите наистина се нуждаят от тези пари. Той съобщи, че следващата седмица ще се проведе заседание на Консултативния съвет по тютюна, и предположи, че вероятно ще бъде нотифицирана държавна помощ и за Бюджет 2013.

Вследствие на приетите промени, в бъдеще подпомагането на тютюнопроизводителите ще става по общия ред за земеделските производители, съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители.

Целта на промените е да се запази подпомагането единствено в контекста на политиката на ЕС за развитие на селските райони, където са пренасочени финансовите средства.

Предвидени са текстове, които се отнасят до контрола на вредните вещества в цигарените изделия, лабораторните анализи, начина на докладване на данните, предоставяни ежегодно от производителите и вносителите на тютюневи изделия.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #фонд „Тютюн“ #Държавен фонд „Земеделие“ #тютюнопроизводители #Закона за тютюна и тютюневите изделия #Бюджет 2013 #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници