Върховният съд изиска „липсващия“ указ за Марин

Върховният съд изиска „липсващия“ указ за Марин
Новият президент Плевнелиев ще трябва да издири „липсващия“ указ на Първанов за Марин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният административен съд изисква от президента Росен Плевнелиев да даде указа, с който предшествникът му Георги Първанов е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин през втория си мандат да дава или отнема гражданство.

Това става ясно от Определение на ВАС по спорния казус (документът от ВАС може да бъде прочетен ТУК). Делото е образувано по частна жалба на чужденец, с която той води дело за отмяна на гражданството му.

Тричленен състав на ВАС, за да реши този въпрос, трябва да получи указа, с който Първанов упълномощава Марин да „дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него“.

И тъй като по делото няма такава информация, съдът определя тя да бъде събрана служебно, чрез запитване до президентството. Определението е на тричленен състав на ВАС от днес. Председател е съдия Панайот Генков.

Делото ще се докладва за незабавно решаване, след като бъде получен отговор от Президента на Република България. Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Преди ден президентът Росен Плевнелиев заяви, че казусът с липсващия указ за упълномощаване на Марин не е толкова голяма драма за каквато се представя. Миналата седмица се разбра, че за втория мандат на Ангел Марин като вицепрезидент липсва указ за упълномощаването му от бившия президент Георги Първанов за помилванията, даването и отнемането на българско гражданство.

„Категорично заявявам, че информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Първанов и вицепрезидентът Марин, както и техните юридически съветници и екипи, са били категорични, че не е имало нужда от издаване на нов указ“, коментира във вторник Плевнелиев.

Според други юристи обаче издаването на указ е било задължително. Президентът каза още, че казусът ще се реши с произнасянето на Върховния административен съд, който вече е бил сезиран по жалба на гражданин. Както стана ясно в сряда, същото съдилище изиска писмен отговор от Плевнелиев за липсващия указ на предшественика му.

Миналата седмица се появи списък със скандалните помилвания на вицепрезидента Ангел Марин. От тях стана ясно, че Марин е помилвал предимно престъпници, осъдени за убийство и други тежки престъпления. В „Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. – 2011 г.“, има и тотални парадокси като този, че указът за помилване е издаден преди присъдата да влезе в сила, припомня Агенция БГНЕС.

Ден по–късно стана ясно, че Ангел Марин се оказа незаконен вицепрезидент през втория си мандат и указите му могат да се озоват в съда. Липсва указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента за мандата от 2007 до 2012 г.

Същия ден настоящият вицепрезидент Маргарита Попова потвърди, че не е видяла действително указ, издаден от президента Първанов, за упълномощаване на вицепрезидента Марин. Днешното решение на ВАС означава, че Първанов е бил длъжен да издаде указ, с който да възложи пълномощията на Ангел Марин.

#Росен Плевнелиев #Маргарита Попова #Ангел Марин #Георги Първанов #Президент на България #вицепрезидент #помилвания #помилване #указ #ВАС #Върховен административен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници