„Русият ангел“ от гетото маркира стара рана

„Русият ангел“ от гетото маркира стара рана
A A+ A++ A

При спецакция в Гърция в ромски катун е открито русото момиченце Мария, живяло при ромско семейство. ДНК пробите показват, че това не са нейните родители, но техните версии по случая се менят скоростно. Случаят стана международен, а към предположенията за произхода на детето са или български, или скандинавски.

Ако Мария се окаже българка, това няма да е нещо ново. Подобни деца, както и самата Мария, израстват с травми, стават социопати и буквално са жертва на едно болно общество. Или по-точно на една болна власт, която „замита проблема под килима“, надявайки се да не го вижда. Но той е там като рана.

Старата рана за безхаберието на държавата по отношение контрола и трафика на деца е отворена. Докато гръцките власти се занимават с 4-годишното момиче, у нас този проблем никога не е бил на дневен ред. Едва ли българският премиер ще вземе пример от гръцкия и ще обърне внимание на този наболял проблем.

Малката Мария стана казус номер 1 из световните медии, но стотици други родни деца са жертва или на трафик, или на насилие, а най-често и на двете. Проблемът за покупко-продажба на деца остава висящ, но показателен за безизходицата у нас.

#Мария #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите