Реформаторският блок предлага мерки за справяне с бежанската криза

Реформаторският блок предлага  мерки за справяне с бежанската криза
Бечев оповести пакет от мерки, които Реформаторсикя блок предлага, сред които спешно изготвяне на Стратегия за справяне с бежанските кризи. Снимка: Реформаторски блок
A A+ A++ A

Неспособността на управляващите да информират обществото и да предприемат адекватни мерки за бежанците отваря фронт за най-мракобесните сили в политическия живот – националистите от „Атака“ – да формират общественото мнение, заяви на пресконференция на Реформаторския блок Димитър Бечев от Гражданския съвет на Блока.

Бечев оповести пакет от мерки, които Реформаторсикя блок предлага, сред които спешно изготвяне на Стратегия за справяне с бежанските кризи, който да се изработи с участието на неправителствения сектор и той да поеме мониторинга и оценката на дейностите, участие на НПО-представители в Кризисния щаб, създаване на интегрирана база данни за имигрантите с информация за техния статус, в т.ч. здравен, специални мерки за децата и тяхното насочване към училищна среда, масирана информационна кампания, самосезиране на правоохранителните органи за корупционните схеми, засилване на двустранните отношения със съседните ни държави, превантивни мерки по ограничаване контакта на организираните престъпни групи с бежанците и др.

Димитър Бечев бе категоричен, че БСП и ДПС оставят „Атака“ да говори, че България е пред ислямизация, да разделят обществото и да насаждат омраза. Управляващите не са в състояние да спрат това ксенофобско поведение на коалиционния си партньор, каза още той и допълни, че Външно министерство има неадекватни позиции в двустранните отношение не само с Труция в създалата се ситуация, но и с Гърция, от която не се търсят подкрепа и общи действия.

„Корупцията, свързана с бежанците се качва на все по-високи нива и застрашава националната сигурност. Очевидно е, че държавата няма нито система за управления на кризи, нито капацитет за ранно предупреждение, а правителството, заето да търси подкрепата на ДПС и „Атака“, не може да се справи“, добави ген. Атанас Атанасов от ДСБ.

Той напомни, че проблемът е известен от месеци, но нито парламентът, нито правителството предлагат законодателни промени като например тези в Закона за убежището и бежанците, които да облекчат процедурите по получаване на статут, така че сириските граждани да могат да пътуват в държавите, които избират и които искат да ги приемат.

#Димитър Бечев #Реформаторския блок #БСП #ДПС #„Атака“ #Бечев #Атанас Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници