Американски медици са участвали в насилие над задържани

Американски медици са участвали в насилие над задържани
Доктори и медицински сестри, работещи под военни заповеди в САЩ, са били съучастници в изтезаването на заподозрени в тероризъм. Снимка: tv7.bg
A A+ A++ A

Доктори и медицински сестри, работещи под военни заповеди в САЩ, са били съучастници в изтезаването на заподозрени в тероризъм, се казва в нов, независим доклад в САЩ, предаде Би Би Си, цитирана от standartnews.com.

В изследването се казва, че медицински специалисти са участвали в "изтезания и жестоко, нечовешко и унизително отношение" към задържаните. Докладът беше изготвен от група от военни, здравни, етични и правни експерти.

"Открихме, че Министерството на отбраната и ЦРУ на практика са променили основни етични стандарти, за да улеснят участието на здравни работници в измъчването на арестанти. Тези изкривявания все още съществуват", коментира Леонард Рубенщайн, съавтор на изследването.

Според доклада, вече са забранени някои практики като симулацията на давене при разпит, но от лекарите и сестрите все още се очаква да хранят насила тези, които са обявили гладна стачка. Според говорителя на ЦРУ Дийн Бойд, докладът съдържа „сериозни неточности и погрешни заключения".

#отбрана #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници