ДАНС: Нараства броят на нелегалните имигранти от Афганистан

ДАНС: Нараства броят на нелегалните имигранти от Афганистан
A A+ A++ A

„Най-голям е относителният дял на мигрантите, които са или се представят за сирийски граждани. Нараства и числеността на нелегалните имигранти от Афганистан и в по-малка степен от други държави (Алжир, Сомалия, Мианмар, Конго, Нигерия и др.)“, това се посочва в доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) във връзка със заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

„Основният вход на незаконните мигранти е през турско-българската граница, най-често чрез нелегално преминаване през „зелена“ граница. Регистриран е изолиран опит за проникване с плавателно средство през морската ни граница. Изходните маршрути на каналите за незаконна миграция са към Сърбия, Румъния, Гърция и Македония. Към тях се насочва и голяма част от регистрираните кандидати за закрила у нас, които правят опити да напуснат нелегално страната по време на процедурата за предоставяне на статут“, се посочва в доклада на ДАНС, съобщава „Фокус“.

Според доклада преобладават непълнолетни лица, несемейни мъже между 15 и 30 години, лица от женски пол. Голяма част са без образование или с нисък образователен ценз и разполагат с незначителни финансови средства. В общия случай целта им е достигане до държави от Централна и Западна Европа.

Към момента в диаспорите на страните – източници на мигранти, не са налице процеси, които да застрашават сигурността на страната.

България е сред страните, които са външни граници на ЕС и търпят във висока степен негативните ефекти от увеличаването на миграционния натиск. От началото на 2013 г. броят на незаконните мигранти у нас силно нараства (с ясно изразен пик през септември-ноември). Значителна част от задържаните чужденци подават молби за получаване на закрила у нас (около 70-80% от задържаните), посочва още докладът на ДАНС.

#ДАНС #КСНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници