Левски поиска служебна победа над ЦСКА

Левски поиска служебна победа над ЦСКА
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отборът на Левски излезе със становище относно случая с футболиста на ЦСКА Ивайло Чочев, който не уважи поканата за младежкия национален отбор и същевременно остана да играе за клубния си тим.

„Сините" апелираха, чрез официалния си сайт, към ръководните фактори на българския футбол да вземат всички нужни мерки и да спазят правилниците на ФИФА и УЕФА, които предвиждат присъждане на служебна загуба.

Публикуваме становището на Левски без редакторска намеса:

„ Уважаеми Господа, Състезателят Ивайло Чочев бе повикан с повиквателна от БФС от 08.11.2013г. за подготвителния лагер и за участие в юношеския национален футболен отбор до 21 години на Република България за официалните футболни срещи срещу Дания на 15.11.2013г. и срещу Словения на 19.11.2013г. Вместо да се яви за участие в горепосочените срещи и да се отзове на поканата, както е длъжен, последният не бе освободен от клуба си и я игнорира, и като междувременно взе участие като титуляр в представителния мъжки футболен отбор на ПФК ЦСКА ЕАД във футболната среща от 1/8 финалите на турнира „Купа България", проведена на 16.11.2013г. от 15:15ч. Горепосочените факти са ви ноторно известни и не се нуждаят от доказване. С осъществяването им е извършено грубо нарушение на чл. 3, т.1 от Анекс 1 от Правилника за статута и трансфера на играчи на ФИФА и следва да се приложат предвидените рестрикции и дисциплинарни мерки, заложени в чл. 5, респективно чл. 6 от Анекс 1 на същия правилник. Съгласно Чл.5 от Анекс 1 от горецитирания правилник : „ ...... състезател, който е бил повикан от своята Асоциация за някой от представителните й отбори, няма право да играе за клуба, в който е регистриран по време на срока, за който е бил освободен или е трябвало да бъде освободен съгласно разпоредбите на този Анекс. В допълнение, това ограничение върху участието в мачове на клуба се удължава с пет дни в случай, че състезателят не е пожелал или не е бил в състояние да се отзове на поканата, независимо от причината". Съгласно чл. 6, т. 2 от Анекс 1 от посочения правилник, всеки мач, в който е участвал въпросният състезател за периода, описан в чл. 5 от Анекс 1, за която не е бил освободен следва да се обяви за загубен служебно от неговия клуб, независимо от крайния резултат. Горецитираните разпоредби имат пряко, непосредствено и задължително действие за БФС като асоцииран член на ФИФА. Те са приложими и на основание параграф 2 от Заключителните разпоредби на Правилника за статута и трансферите на футболистите на БФС, доколкото липсва уредба за тези случаи в правилниците на БФС. С оглед горното е очевидно, че следва да се произнесете като присъдите служебна загуба за отбора на ПФК ЦСКА ЕАД в мача от 1/8 финалите на турнира „Купа България", проведена на 16.11.2013г. от 15:15ч. Настояваме да изпълните задълженията си като приложите повелителните относими норми. Всяко друго решение би било в крещящо противоречие с основните принципи, залегнали в правилниците на ФИФА и УЕФА. Освен това, ще се създаде прецедент, който ще гарантира безнаказаност за клубовете, които отказват да освобождават състезатели за националната формация. Не на последно място в случай, че не присъдите служебна загуба в горецитираната среща ще бъде нарушен и принципа за равнопоставеност на клубовете, доколкото нашият клуб осигури както винаги до сега участието на всички свои състезатели, повикани в националните отбори."

#Левски #ЦСКА #Ивайло Чочев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници