Варицела и скарлатина опразниха детските градини

Варицела и скарлатина опразниха детските градини
Децата все повече страдат от шарка. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Варицела и скарлатина опразниха забавачки. Увеличение на болните има в София, Бургас, Монтана, съобщи "Стандарт".

Зачестяват случаите на тези две инфекции в детските градини, признаха здравни инспектори. За епидемия обаче не може да се говори. Все още няма затворени забавачки, но някои от групите в тях са се стопили наполовина.

Разболели се деца от коклюш в детските градини отчетоха експерти от Националния център по заразни и паразитни болести. "Има все повече случаи на магарешка кашлица", призна проф. Тодор Kантарджиев. При нея децата не могат да се отърват от разтърсващата кашлица в течение на седмици. Тя е съпровождана и с кръвотечение.

Варицелата започва като грип. Болният вдига температура до 38 градуса, която трудно се повлиява от съответните лекарства. Започва и кашлица, изпотяване, трудно дишане, болки в ставите. Едва на третия ден след появата на обрив става ясно, че болният е пипнал шарка. Карантината продължава 11 дни, а възстановяването отнема близо месец. Скарлатината също започна с висока температура, и при нея има обриви.

Според специалисти истинска епидемия се очаква в края на януари 2014 г. Прогнозата им е, че тя може да засегне над 350 000 души.

#София #варицела #Тодор Кантарджиев #скарлатина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници