Испански лекари ускориха лечението на рак на гърдата

Испански лекари ускориха лечението на рак на гърдата
Ускорено лечение на рак на гърдата приложиха испански лекари. Снимка: guardianlv.com
A A+ A++ A

Испански лекари представиха нова техника за ускорено облъчване, която намалява радиотерапията при рак на гърдата от шест седмици на пет дни.

За изследването си те анализират 102 случая на жени в първите стадии на заболяването, лекували се в болница Hospitales del Mar y L'Esperança в Барселона за срок от пет години. Те сравнили получените резулати при третиране и с двата метода – с така наречения „класически“ за шест седмици и новия – за пет дни.

Според медиците по-късият срок на лечение предполага и наличието на по-малко остри странични ефекти от лечението. При него облъчването става в рамките на пет дни, но само върху тъканите на оперираното място. За сравнение, при 6-седмичното лечение се третира цялата оперирана гърда.

Освен това при краткосрочното лечение пациентите посещавали болницата по два пъти на ден, а облъчването отнемало по 10 минути всяко, информира сп. International Journal of Radiation Oncology, цитирано от 20minutos.es.

Според лекарите, провели лечението, този вид техника обаче може да се използва само върху жени в начален стадий на болестта или с малки тумори.

#рак на гърдата #лекари #Барселона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници