„Атака“ иска Западните покрайнини и Струмица от Сърбия и Македония

„Атака“ иска Западните покрайнини и Струмица от Сърбия и Македония
„Атака“ смята, че въпросът трябва да бъде уреден преди започване на преговори със Сърбия за членство в ЕС и преди приемането на БЮР Македония в ЕС“, посочват от партията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Териториите в Сърбия и Бившата югославска република Македония, населени с българи, да бъдат върнати на България“, заявяват от партия „Атака“ в декларация.

В изявлението се посочва, че през 1919 г. е бил подписан един унизителен за страната ни договор – Ньойският, по силата на който много българи остават извън страната.

„Сърбия и БЮР Македония не могат да се считат за правоприемници на Сърбо-хърватско-словенската държава. Сърбия не беше приета за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а БЮР Македония дори не е призната под конституционното си име. Следователно ньойският диктат няма сила спрямо Сърбия и БЮР Македония и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица, поради изчезването на държавата, с която е бил сключен“, се казва в декларацията.

„Земите, откъснати от България по този договор, трябва да се върнат в нейна територия. Ньойският диктат не е легитимиран в българската държава, както изиска Търновската Конституция – с ратификация от Велико Народно събрание. Такава не е имало никога“, посочват от партията.

„Атака“ смята, че въпросът трябва да бъде уреден преди започване на преговори със Сърбия за членство в ЕС и преди приемането на БЮР Македония в ЕС“.

#"Атака" #България #Сърбия #Западните покрайнини #Струмица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници