7 съвета за по-добро храносмилане

7 съвета за по-добро храносмилане
A A+ A++ A

В забързаното ни ежедневие невинаги обръщаме достатъчно внимание на това точно какво и точно кога ядем. В резултат на това много хора се оплакват от нарушено храносмилане, подут или нередовен стомах. Научете как с прости и лесни промени в ежедневието си можете значително да подобрите храносмилането:

  1. Дъвчете, дъвчете, дъвчете. Всяка хапка по много пъти. Не се хранете бързо, оставяйте вилицата си в чинията между всяка хапка, така ще сте сигурни, че сте си осигурили достатъчно време да сдъвчете хапката. Освен това смилането на въглехидратите започва в устата. За да не ви създават проблеми, важно е те да прекарват достатъчно време в устата ви.

  2. Хранете се на спокойно, приятно място, което не ви създава излишно напрежение. Хранете се бавно и с наслада.

  3. Хранете се просто, не смесвайте безброй продукти на едно хранене.

  4. Яжте плодове между храненията, като самостоятелно хранене, а не за десерт. В противен случай плодовете започват да ферментират и да създават стомашен дискомфорт.

  5. Пийте топла вода или чайове, особено такива, които подобряват храносмилането. Топлата вода е далеч по-полезна от студената. Тя се усвоява по-добре от тялото, освен това по-добре „отмива“ храносмилателния тракт. Представете си, че миете чиния със студена вода. Сега си представете, че миете същата чиния с топла вода. В кой от двата случая резултатът ще е по-добър?

  6. Избягвайте преяждането, това допълнително затормозява храносмилателния тракт.

  7. Когато изядете около 2/3 от порцията си, изчакайте малко. Обикновено мозъкът ни по-бавно осъзнава, че сме се заситили, и това отнема време.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите