Най-големите космически събития през 2013 г.

Най-големите космически събития  през 2013 г.
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Автор: Светослав Александров, Космос.бг

1. Южна Корея стана космическа държава

На 30 януари от космическия център Наро излетя ракетата "Наро-1" с изкуствен спътник STSAT-2C. Това беше първото успешно изстрелване на тази ракета (преди това е имало две неуспешни). Така Южна Корея се превърна в космическа държава около един месец след като комунистическата Северна Корея успя да изпрати спътник в космоса (през декември 2012 година).

 

2. Иранските космически маймуни

Иран на два пъти през 2013 година твърдя, че са изстрелвани маймуни в космоса. Според информацията, предоставена от иранските власти, полетите са били през януари (първи) и декември (втори).

Подозрителни хора обаче откриха несъответствие между снимките, оповестени през януари от Иран като такива преди и след първия полет. Според тях Иран показва две различни маймуни, а не една и съща. Появи се теория, че докато иранците наистина са изстреляли маймуна през януари, тя най-вероятно не е оцеляла от космическия си полет и затова са снимали различна маймуна, за да не признаят провала си. Иран опроверга тези твърдения. По официална информация поне, двата полета са успешни и маймуните са се върнали живи.

 

3. Русия изстреля животни в космоса с биоспътника "Бион-М"

На 19 април Русия изстреля в космоса "Бион-М" с животни на борда. След разпадането на СССР през 90-те години на миналия век научната космонавтика в Русия беше в състояние на практически срив. Бяха предприети малко роботизирани полети, а голяма част от предприетите завършиха с провал.

Мисията на "Бион-М", обаче, се оказа изненадващо успешна в по-голямата си част, което свидетелства за бавно подобрение в страната. Само два от експериментите се провалиха напълно - тези с рибите и с монголските гербили (всички те загинаха по време на полета). Общо 16 от 45 изпратени мишки оцеляха. Оцеляха и всички гекони, всички охлюви и всички микроорганизми. Така че, независимо от провалените два експеримента, като цяло мисията се счита за успешна.

 

4. Частната компания Орбитал вече може да доставя товар на "Международната космическа станция"

На 21 април частната компания Орбитал изстреля успешно ракетата "Антарес". По време на този първи полет ракетата изведе в орбита само симулатор на космически кораб "Сигнус". По-късно, през септември, беше проведено ново изстрелване на "Антарес" с функционален кораб "Сигнус", който се скачи с "Международната космическа станция" и достави полезен товар за астронавтите.


5. Китай изстреля космически кораб "Шенчжоу 10" с трима души на борда

На 11 юни 2013 година излетя космически кораб "Шенчжоу 10", който по-късно успешно се скачи с лабораторния модул "Тянгонг 1". Това беше последното планирано скачване с този модул. С "Шенчжоу 10" излетя втората жена-астронавт на Китай - Уан Япин.

 

6. Зловеща катастрофа на ракета "Протон"

На 2 юли излетя ракета "Протон" със спътници от навигационната система на Русия "Глонас". Броени секунди след началото на полета ракетата се наклони, обърна се и започна да пада към Земята. Малко преди сблъсъка ракетата се самовъзпламени. Нямаше човешки жертви. Катастрофата доведе до сериозни реорганизации по високите постове в руската космическа индустрия.


7. Япония изстреля в космоса човекоподобен робот

На 3-ти август от центъра Танегашима в Япония излетя ракета с товарен кораб HTV-4. Корабът се скачи успешно с "Международната космическа станция" и достави полезен товар, сред който присъстваше и хуманоидният робот Киробо. Киробо е вторият човекоподобен робот на станцията, след Робонавт 2 на НАСА, и може да говори на японски език, както и да разпознава емоции.

 

8. НАСА отново изучава Луната - успешен полет на автоматичната станция LADEE до окололунна орбита

На 7 септември НАСА изстреля автоматичната лунна станция LADEE. След едномесечно пътуване тя влезе в орбита около Луната. Днес тя продължава да работи и да изучава незначителната лунна атмосфера, както и характеристиките на лунния прах.

9. Индия изпрати автоматична междупланетна станция на път към Марс

На 5 ноември Индия изстреля първата си автоматична междупланетна станция. След няколко обиколки в околоземна орбита, станцията напусна околностите на Земята и се отправи в междупланетното пространство (първи индийски космически апарат в междупланетното пространство). Ако всичко е наред, станцията трябва да достигне Марс през септември 2014 година. До този момент Индия е успявала да изучи само Луната - през 2008 година, с орбитална станция.

 

10. НАСА продължава да изучава Марс

На 18 ноември 2013 година ракетата "Атлас 5" изведе на път към Марс автоматичната станция "Мейвън". Ако всичко е наред, тя ще пристигне в орбита около Марс през септември 2014 година. Станцията ще търси отговор на загадката защо Марс се е развил по толкова различен път от земния. Защо на Земята гъмжи от живот, а Марс е огромна пустиня?

 

11. Успешното лунно кацане на Китай

Един от най-големите успехи за 2013 година! На 2 декември Китай изпрати към Луната автоматичната лунна станция "Чанг'e 3". На 6 декември тя влезе в окололунна орбита, а на 14 декември кацна на Луната. Това бе първото кацане на Луната след 1976 година, когато за последен път кацна съветската лунна станция "Луна 24".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници