10 хил. евро обезщетение плаща Москва на Ходорковски

10 хил. евро обезщетение плаща Москва на Ходорковски
Обезщетението на Ходорковски може и да му бъде отнето. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

10 хиляди евро обезщетение ще получи бившият олигарх Михаил Ходорковски. Те ще му бъдат изплатени от руското министерство на правосъдието за нарушаване на човешките му права.

Европейският съд за правата на човека задължи Москва да изплати обезщетението. Това съобщиха от руското правосъдно министерство, предаде РИА Новости, цитирана от Нова телевизия.

През юли тази година Ходорковски и другият основен обвиняем по делото „Юкос" Платон Лебедев изпратиха жалба заради накърняване на правата им по време на процеса срещу тях. Правосъдното министерство поиска от Ходорковски номер на банкова сметка, за да му преведе парите.

Юристи обаче коментират, че сумата може да бъде конфискувана, тъй като срещу Ходорковски има иск за 17 милиарда рубли по едно от делата за финансови машинации на бившата петролна компания „Юкос".

След близо 10 години в затвора, където попадна за финансови и данъчни злоупотреби, Ходорковски бе пуснат в рамките на амнистия, обявена от руския президент Владимир Путин. Той е известен като един от водещите критици на Кремъл.

#Михаил Ходорковски #Москва #Владимир Путин #Платон Лебедев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници