41% от работодателите ще увеличават заплатите

41% от работодателите ще увеличават заплатите
Снимка: www.mont-press.com
A A+ A++ A

Въпреки нелеката икономическа ситуация 41% от работодателите планират увеличение на заплатите през 2014 г. Това показва анкетно допитване на Българската търговско-промишлена палата, поръчано от Би Ти Ви.

В най-масовия случай увеличението на заплатите ще бъде средно с 10%. Всяка трета фирма (29%) планира увеличение на заплатите, но на малка част от персонала. Едва 6% ще могат да повишат възнаграждението на всички служители.

В около 1/3 от фирмите, които могат да си позволят увеличение, ръстът ще е с между 10 и 20 процента. Става дума основно за фирми, които разчитат на външни пазари. Данните от проучването показват също, че половината от фирмите няма да назначават още хора. А всяка десета дори възнамерява да съкращава персонал.

Относно увеличението на минималната заплата на 340 лв. от 1 януари 2014 и отражението на това увеличение, над половината от фирмите (56%), участващи в проучването, са отговорили, че нямат служители на минимална работна заплата.

При останалата част от представителите на бизнеса, които имат персонал, назначен на минимална работна заплата, увеличението й ще доведе до: премахване на социални придобивки при 31% от работодателите; намаление на средствата за инвестиции при 25%; прехвърляне на служители към непълно работно време при 13%; съкращаване на персонал при 12%.

Почти една пета от фирмите посочват, че увеличението няма да им се отрази.

Проучването за намеренията на фирмите да променят заплатите на служителите си през 2014 г. е осъществено в периода 10-13 декември 2013 г.

#Българската търговско-промишлена палата #заплати #фирми #работодатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници