Турската армия обжалва присъдите на офицери по делото за заговор "Ергенекон"

Турската армия обжалва присъдите на офицери по делото за заговор "Ергенекон"
Над 300 военни бяха осъдени на 13 до 20 години затвор за друг предполагаем опит за заговор през 2003 г. срещу правителството на Ердоган. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният щаб на турската армия заведе иск срещу осъждането на стотици висши военни по две дела за заговор срещу ислямо-консервативното правителство на премиера Реджеп Ердоган, разтърсено от нечуван корупционен скандал.

Армията официално депозира иска на 27 декември пред Бюрото на прокурора в Анкара, за да се насрочи ново дело, предава БГНЕС.

По делото "Ергенекон" съдът в Силиври, в околностите на Истанбул, произнесе през август тежки присъди срещу 275 обвиняеми, включително много висши военни, депутати и журналисти, заподозрени, че са опитали да свалят правителството на премиера Ердоган.

Сред тях беше бившият началник на ГЩ на турската армия генерал Илкер Башбук, осъден на доживотен затвор по делото, наречено от опозицията "лов на вещици".

През август 2012 г. същият съд осъди над 300 военни, включително генерали с четири звезди, на 13 до 20 години затвор за друг предполагаем опит за заговор, този път през 2003 г., отново срещу режима на Ердоган.

Действията на армията в съда идват на фона на корупционния скандал, който разтърсва турското правителство от две седмици насам.

Той доведе до арестуването на около 20 приближени до властта хора и стана причина за оставката на трима министри и за големи промени в правителството.

В публикувано миналата седмица комюнике турските въоръжени сили увериха, че "не искат да бъдат замесвани в политическите скандали".

#заговор #Турция #Реджеп Ердоган #армия #военни #офицери #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници