Плевнелиев: Финансовата криза да не се отразява на отбраната

Плевнелиев: Финансовата криза да не се отразява на отбраната
Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев взе участие в днешното заседание на Съвета по отбрана към министъра. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовата и икономическата криза не трябва д се превръща в криза на отбраната и сигурността, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Днес заявих своята подкрепа, че финансовата и икономическата криза не трябва да се превръща и в криза на отбраната и сигурността. Когато има тежки моменти – да, ще режем, но не с оглед заплаха за сигурността на гражданите“, каза президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев пред журналисти след заседание на Съвета по отбрана към министъра, предаде агенция „Фокус“.

„Важно е, че армията успя, благодарение на фискалната дисциплина и оптимизиране на процесите, да разплати по голяма част от сделките от миналото – фрегати, хеликоптери, самолети“, отбеляза държавният глава.

„В момента задълженията на Българската армия спаднаха до едно много приемливо ниво по сделки от миналото - от 572 млн. лв. в края на 2009 г. до 112 млн. лв. в края на 2011 г. Това е едно много добро ниво, от което можем да стартираме с допълнителни и нови инвестиции“, обясни той.

По думите му Българската армия се придвижва в своята реформа по приоритетите, зададени в Бялата книга. В края на 2014 г. военнослужещите ще бъдат малко над 25 000 души.

„Работим по темата с някои нови видове въоръжение – ракети на въоръжение на нашите фрегати. Хубавото е, че Министерството на отбраната успя да подобри драматично финансовото си положение и по този начин да създаде предпоставки за нов хоризонт за инвестиции“, посочи Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че европейските държави средно в НАТО дават около 1.5% от БВП за отбрана и това е минимум. В България сме малко под този процент.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Президент на България #държавен глава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници