Еврокомисията залага на "морската енергия"

Еврокомисията залага на "морската енергия"
Енергията може да се добива в много форми, например чрез използване на енергията на морските вълни и на морските течения.
A A+ A++ A

Комисарите Мария Даманаки и Гюнтер Йотингер представиха в понеделник нов план за действие в подкрепа на по-нататъшното развитие на възобновяемите морски източници в енергийния сектор в Европа.

Целта е този нов сектор на „морската енергия“ да може да извърви пътя до пълна индустриализация. Енергията от морски ресурси обхваща всички технологии за добив на енергия от възобновяеми източници от моретата и океаните, освен разположените в морето вятърни генератори, съобщиха от Еврокомисията.

Енергията може да се добива в много форми, например чрез използване на енергията на морските вълни и на морските течения. Използването на морската енергия ще помогне на ЕС да постигне целите за нисковъглеродна икономика и да повиши енергийната си сигурност чрез намаляване на зависимостта на ЕС от изкопаеми горива. Освен това морската енергия може да спомогне да се балансира производството на енергия от други възобновяеми източници, като например вятърна и слънчева енергия, за да се осигури непрекъснато комбинирано подаване в електроенергийната система на електроенергия от възобновяеми източници. Също така морската енергия има потенциал да създаде нови, висококачествени работни места, по-специално в европейските крайбрежни райони, които често са засегнати от висока безработица.

#Мария Даманаки #Гюнтер Йотингер #ЕС #източници #енергия #океани #Еврокомисията #вълни #вятър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино