Манолова и Станишев „скочиха” за Първанов

Манолова и Станишев „скочиха” за Първанов
Снимка: БСП
A A+ A++ A

Проектът за решение за Временната анкетна комисия цели политическа изгода и дивидент, атака срещу бившия президент и бившия вицепрезидент, смята лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

Лидерът на червените депутати Сергей съзря удар срещу бившите президент и вицепрезидент Георги Първанов и Ангел Марин в идеята да се прави Временна парламентарна анкетна комисия за помилванията в мнение, изразено днес от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

След като лидерът на РЗС Яне Янев прочете мотивите си, започнаха предложения за отлагане на точката от дневния ред, с тази позиция излязоха на парламентарната трибуна Четин Казак от ПГ на ДПС и Мая Манолова от ПГ на „Коалиция за България“.

Според тях Конституционният съд не се е произнесъл още по казуса. По думите на Манолова няма как Народното събрание да предреши едно дело, което е от компетенциите на Конституционния съд.

Ако не бъде отложена тази точка, парламентът ще си присвои отговорност, която не е от неговата компетентност, продължи тя. В две гласувания народните представители отхвърлиха техните предложения.

„Помилването е преди всичко акт на хуманност. Орган извън съдебната власт отнема решения на съда. Упражняването на право на помилване е изключително висока морална и държавническа отговорност. Проблемът е, че упражняването на това право в Република България е извън механизма на взаимен контрол над властите“, заяви от парламентарната трибуна Яне Янев при представянето на проекторешението.

По същността си помилването е изключение – то е акт по целесъобразност, не по законосъобразност, добави той.

У нас се е стигнало до другата крайност – да няма разпоредби на ниво закон, които да определят реда, отговорностите и публичността на действия на президентската институция и отчетността й пред суверена, каза Янев.

Опасностите са очевидни – от помилване по чисто субективни мотиви, през помилване по политически, в определени случаи - по партийни съображения, посочи Янев в мотивите си.

„Проектът за решение за Временната анкетна комисия цели политическа изгода и дивидент, атака срещу бившия президент и бившия вицепрезидент, преподчиняване на президентската институция, което ще ни направи за резил пред целия свят“, заяви в изказването си лидерът на червените в НС Сергей Станишев.

„Целят се само политически ползи за управляващите и удар срещу бившите президент и вицепрезидент, което не е почтено“, продължи той.

Издаването на нов указ при втория мандат е чисто правен въпрос, по който ще се произнесат компетентните органи, по него не може да се произнесе парламентът, смята той.

Според него президентската институция не е обект на парламентарен контрол. Той обвини народните представители, че намеренията им са чисто политически и затова ПГ на КБ няма да подкрепи това решение.

Председателят на НС Цецка Цачева взе думата и поясни, че точно защото Конституцията е разписала правомощията на всички власти, има текст в Конституцията в чл. 98, т. 14, в който се казва, че президентът информира парламента в рамките на своите правомощия по основни въпроси от кръга на неговата компетентност.

„В случая, когато Народното събрание не е било информирано, г-н Станишев, може ли законодателят да се информира, дайте да не се прикриваме зад юридически спорове“, обърна се тя към червения лидер.

Станишев пък й отговори, че има разлика между контрол и информиране. Депутатите гласуваха за удължаване на работното време днес до изчерпване на дебата по тази точка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници