Борисов: Трайков великодушно прие вината за АСТА

Борисов: Трайков великодушно прие вината за АСТА
Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Министърът на икономиката Трайчо Трайков много великодушно прие вината за ACTA, просто за да не се водят дебати.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод Доклад относно проект на решение за ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането), според стенограмата на заседанието.

„Спирането на АСТА е наш успех, ние винаги успехите сме готови да ги разделим с всички, но все пак искам да се знае какво е правено през времето досега, защото, повтарям, министър Трайков пое вината и то много великодушно“, коментира Борисов.

При правителството на Тройната коалиция на 30 ноември 2007 г. Петър Димитров се обръща към Стефан Данаилов за тяхно становище, като водещо ведомство в работната група 18 „Политика в областта на културата и аудиовизията, закрилата на интелектуалната и индустриалната собственост към Съвета по европейски въпроси в България“, като представител на МИЕТ не участва в тази група, посочва премиерът.

Това започва от 30 ноември 2007 г., започва между министерствата, ръководени от многоуважаемия господин Станишев, да се води вече преписка по тази тема, казва още премиерът.

Той наблегна на думите на лидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев: „Преговорите за АСТА са се водили плавно и тайно зад гърба на Европейския съюз. Аз самият научих за споразуменията от Уикипедия и това е един от мотивите ПЕС да не го приеме“.

Според Борисов през февруари 2008 г. Министерството на културата, ръководено от Стефан Данаилов по това време, изготвя рамкова позиция за одобрение на мандата на Европейската комисия за преговори в Съвета по европейски въпроси в България.

„Подписването на споразумението не е нито тайно, нито скрито“, подчертава министър-председателят.

На 20 март 2008 г. Министерството на икономиката и енергетиката, тогава с министър Петър Димитров, уведомява Министерството на културата, Стефан Данаилов и Патентното ведомство, че е обявена мълчалива процедура до 26 март 2008 г. в Съвета на Европейския съюз за приемане на ревизирания и съгласуван между страните мандат на Европейската комисия за преговори, която предлагаме да не се нарушава, посочва Борисов.

„На 26 март 2008 г. изтича мълчаливата процедура, без да се нарушава от никоя страна – членка на Европейския съюз. Няма как премиерът Станишев тогава, участвайки в Съвета, да не го знае, да го научава сега“, казва той.

По думите му от 2006 г. до октомври 2010 г. са проведени 11 кръга преговори. Държавите – членки на Европейския съюз, са информирани устно и писмено за преговорите чрез Комитета „Търговска политика“ на Съвета, където Станишев е бил информиран устно и писмено.

Основните компетентни ведомства, които в България са работили по текстовете на АСТА и са ги подкрепили в различни формати на обсъждания в Брюксел, са Министерството на културата, Министерството на правосъдието, Патентното ведомство, Министерството на икономиката и енергетиката, посочва още Борисов.

Министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет. Българският еврокомисар Меглена Кунева е участвала в заседанията на Европейската комисия, където са се обсъждали и одобрявали тези въпроси, добавя той.

„Така че, с риск да ги разсърдя, но все пак не мога да приема, че след всичките тези преговори, години наред, Трайков трябва да поеме вината. И то е изведено днес в заглавие на водещи медии. Не мога да го приема, защото те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца, Трайков, и ще кажат: правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АСТА. Затова с приемането на тази точка практически ние се оттегляме от тази си позиция в момента. Затова вече мога да поема и цялата политическа отговорност на нашия кабинет за това решение“, заявява Борисов.

За сключване и влизане в сила на Споразумението е необходимо съгласие от Европейския парламент и ратифицирането му от всички държави членки.

Предстои обсъждането на АСТА от Европейския парламент, като непостигането на съгласие по него ще доведе до прекратяването на процедурата по сключването му.

Независимо, че АСТА още не е факт, в много държави – членки на Европейския съюз, включително и в България, е налице загриженост сред гражданското общество относно прилагането на АСТА и защитата на гражданските права и свободи, и по-специално тези на потребителите в Интернет.

АСТА не налага изменение в действащото законодателство, но протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост.

Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия все още не са подписали споразумението, като Германия вероятно ще изчака обсъждането в Европейския парламент.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници