Дали: Забраната за пушенето не е боксов мач

Дали: Забраната за пушенето не е боксов мач
Европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали (вдясно) със здравния министър Стефан Константинов (в средата) на посещение в Народното събрание, 16 февруари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не става дума за боксов мач между пушачи и непушачи, а за това как да бъде защитено здравето на хората, заяви европейският комисар по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали.

„Бих бил разочарован и не бих бил доволен, ако се отложи срокът за забрана на тютюнопушенето в България“, каза той по време на визитата си в България в четвъртък по повод искането на ресторантьорския бизнес у нас забраната да се въведе в страната от 2013 г., предаде БГНЕС.

Пълна забрана на пушенето на обществени места в България ще бъде въведена от 1 юни, но хотелиерите и ресторантьорите вече заявиха, че очакват сериозни последствия върху бизнеса им от това.

Джон Дали подчерта, че ако забраната се отложи, то това ще бъде сигнал колко сериозни действия правителствата предприемат за здравето на своя народ, както и за това дали правителствата са готови да се поддадат на натиска на определен бизнес, който иска да спечели още пари.

Еврокомисарят посочи, че няма да има санкции за България, тъй като въвеждането на забраната тази година е доброволно.

Ако България изпълни посочените срокове, това пак би било заявка, че тя е сред държавите, които наистина прилагат законодателството в тази посока, обясни той.

По думите на Дали от опита, който той има досега в страните, които са въвели забраната, няма затворен бар или ресторант заради това и дори се забелязва увеличаване и разрастване на бизнеса.

„Не става дума за боксов мач между пушачи и непушачи, става дума за това как смятаме да защитим здравето на нашите народи“, посочи еврокомисарят.

Той подчерта, че народите трябва да бъдат в добро здравословно състояние, а не да се чудим как да ги излекуваме, след като се разболеят.

„Главната цел е да не позволяваме хората да ходят в болница“, обобщи Дали за забраната.

Той обясни, че това е само малка частичка от целия процес, който ЕК подготвя, и посочи, че има кампании и срещу злоупотребата от алкохол. Там, където е въведена забраната, се е увеличил и туристическият поток.

Според Дали България не закъснява със забраната и от данните, които той изнесе, стана ясно, че страната е на седмо място сред членките на ЕС по активност в инструмента за отказване от тютюнопушенето iCoach.

Кампанията „Експушачите са неудържими“ започна през юни 2011 г. от Европейската комисия. Целта й е да помогне на европейците между 25 и 34 години да откажат цигарите или да продължат да не пушат и „да станат „непобедими“ в живота си без цигарен дим“.

Кампанията отправя позитивно послание, като акцентира изключително върху ползите за експушачите: физически, лични и дори финансови ползи, които човек може да получи, когато стане експушач.

За да подкрепи разпространението на това послание в цяла Европа, Европейската комисия разработи уникален, според специалистите, дигитален инструмент, iCoach.

Той е безплатен и е достъпен онлайн на всички официални езици на ЕС. Предлага на хората, които желаят да се откажат от тютюнопушенето, персонализирани съвети, стъпка по стъпка, и практическа подкрепа, както и възможността да споделят своите лични истории и да потърсят мотивация и шанс да проследят напредъка си по пътя към целта да станат непобедими експушачи.

През последните 8 месеца 160 000 европейци са се регистрирали за иновативния инструмент на кампанията за отказване от тютюнопушенето iCoach. 9000 са българите, които са се абонирали.

Джон Дали също е бивш пушач и от години не пуши. Той каза, че ще направи предложение до края на годината за промени в директивата и да се забранят ароматизираните цигари, за да се помогне и на младите да не пушат. Това обаче вероятно ще отнеме няколко години.

„Искаме да направим така, че за младите да е по-непривлекателно да пушат“, обясни Дали.

Според резултатите от едно проучване на BBSS Gallup International, обявени през януари от Министерството на здравеопазването, броят на пушачите в страната е намалял с 3% през 2011 г. до 39%.

Около 10% от анкетираните са заявили, че биха искали да спрат да пушат в следващите 2-3 месеца.

#Европа #Европейската комисия #здраве #бизнес #ЕС #ЕК #България #забрана #пушене #еврокомисар #Джон Дали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници