Започна годината на Дървения кон

Започна годината на Дървения кон
Настъпи китайската Нова година. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Китай отбеляза настъпването на Новата година по лунния календар. Тя ще бъде под знака на Дървения кон. Астролозите предвещават добра и спорна година, тъй като конят е едно от любимите животни в Китай и се свързва с пътувания, състезания и победи.

Годината на Коня настъпи в 23:39 ч. българско време в четвъртък вечерта, 30 януари, или 5:39 ч. на 31 януари китайско време. Милиони хора се събраха в различни градове на Китай, за да посрещнат Новата 4711 г. по източния календар. По традиция празникът продължава 15 дни, през които в страната се организират фестивали и карнавали.

Настъпването на новата година беше отбелязано не само в Китай. Световноизвестното виенско колело „Лондонското око“ в центъра на британската столица беше осветено в червен и златист цвят. Тези цветове, според азиатската култура, носят здраве и късмет. Празникът беше отбелязан и с колоритен фестивал по улиците на Лондон.

Годината на Коня е период на полярността – очаква ни или зашеметяващ възход, или стремглаво падение. Причината е в характера на животното – то може да предизвика истинско удоволствие, ако човек се задържи на гърба, но и катастрофа, ако падне.

#Китай #Нова година #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници