Кой са най-честите причини за смърт?

Кой са най-честите причини за смърт?
A A+ A++ A

Световната здравна организация обяви статистическите данни за 10-те най-чести причини за смърт в световен мащаб. Някои от фактите са доста плашещи, други не са така изненадващи. Вижте кои са десетте основни причини, които отнемат човешкия живот на Земята.

10. Неонатални инфекции. Инфекциите около раждането са причина за 2,6% от смъртността в света.

9. Родови травми и задушаване. В развиващите се страни смъртността в родилния период все още застрашава живота на редица бебета. Към момента смъртността е 2,9%.

8. Ниско родилно тегло. Делът му е 3,2% от смъртността в световен мащаб.

7. Туберкулоза. Все още тя е причина за смъртта на милиони хора по света. Делът й е 4,3%.

6. Инфаркт и други съдови заболявания. За разлика от другите „участници“ в класацията, това е заболяване на развитите страни и техния начин на живот. Делът е 4,9%.

5. Маларията взема живота на милиони хора в Африка. Към днешна дата процентът е 5,2%.

4. Исхемична болест на сърцето е другата болест на цивилизацията в статистиката. За тези заболявания се смятат отговорни както заседналият живот и затлъстяването, така и вредните навици като тютютнопушенето и алкохолната консумация.

3. СПИН. Трето място в световната статистика, с тенденция за първо. Има африкански държави със заболеваемост над 70%.

2. Стомашно-чревни разстройства, диарии. Отново засягат предимно развиващия се свят. Тежките инфекции водят до несъвместими с живота състояния. Липсата на хигиена, лошите социално-битови условия и неадекватната терапия или изобщо липсата на лекарска помощ стават причина тези уж банални заболявания да отнемат животи.

1. Респираторни заболявания на долните дихателни пътища. Нелекувани или лекувани неадекватно усложнени дихателни инфекции са най-големият бич за човечеството, особено в развиващите се райони, сред хората с нарушен имунитет и тези в третата възраст.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници