Димитров: Без партийни назначения в Сметната палата

Димитров: Без партийни назначения в Сметната палата
Димитров участва в дебата на първо четене на законопроекта за палатата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бъдещата колегия на Сметната палата не трябва да бъде конструирана на принципа на партийните квоти, а на професионален принцип, с консенсус или поне с квалифицирано мнозинство, заяви в парламента председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, предаде БГНЕС.

Димитров участва в дебата на първо четене на законопроекта за палатата.

„Безпокои ме премахването на високите професионални изисквания за ръководството на Сметната палата и замяната на директорите професионалисти с членове, за които няма професионални изисквания, както и премахването на изискването за изпит за одитори, което на практика означава на всички равнища депрофесионализация“, коментира Димитров.

Според него има и други обезпокояващи неща - например възможността да се отстранява член на колегията с искане на две трети от колегите му. А те са по партийни квоти и ще отразяват нагласите на управляващото мнозинство - така може да се отстраняват неудобни членове. Проф. Димитров допълни, че новият закон сменя изцяло идеологията на сега действащия, който за него е много по-добър.

Действащият председател на Сметната палата подчерта, че не иска да е в новата колегия на Сметната палата поради изредените несъгласия с новия закон.

#Сметната палата #проф. Валери Димитров #Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници