Ердоган обяви изборите за „голяма победа“ на управляващите

Ердоган обяви изборите за „голяма победа“ на управляващите
Вечерта след изборите премиерът Реджеп Ердоган обяви, че партията му се е справила с теста и е постигнала голяма победа. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция печели 45% от гласовете на местните избори в неделя. Опозиционната Народнорепубликанска партия взе 27%.

По данни на ЦИК избирателната активност е била 83%. Наблюдатели коментират, че високият показател е свързан със скорошните скандали за корупция, блокирането на социални мрежи и изтичането на секретни данни.

Вечерта след изборите премиерът Реджеп Ердоган обяви, че партията му се е справила с теста и е постигнала голяма победа. Той подчерта, че враговете на Турция са се провалили в опитите да дестабилизират страната. Привържениците на управляващата партия се събраха да отпразнуват спечелените избори.

Кандидатът на управляващите води и в надпреварата за кметското място в Истанбул. В Анкара резултатите са близки и кандидат-кметът на опозицията има шанс. Народнорепубликанската партия печели голяма изборна победа в Измир.

Местните избори са изключително важни за бъдещето на ислямско-консервативното правителство на премиера Реджеп Ердоган, чийто имидж пострада от скандали за корупция и подслушване.

#Партията на справедливостта и развитието #Турция #Народнорепубликанска партия #избори #Истанбул #Измир #Анкара #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници