Ричард Ран: Закъсняхте със 7 години с валутния борд

Ричард Ран: Закъсняхте със 7 години с валутния борд
Ричард Ран заяви, че сзме закъснели със седем години за въвеждането на валутния борд. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

„Очертахме доста препоръки, много от тях бяха въведени много късно, а други- изобщо не бяха въведени. Да ви дам един пример-препоръчах валутен борд през 1990 г. Валутният борд бе приложен през 1997 г., след 7 загубени години.

Част от приватизацията също бе изгубена- така че бих нарекъл тази мярка частичен успех. Сега вече се въведе единната данъчна ставка върху доходите, която е много добра. И много други реформи в земеделието“, каза пред БГНЕС Ричард Ран, един от авторите на плана "Ран-Ът" за българския преход към пазарна икономика.

„Когато пристигнахме икономиката на България беше в колапс, тя не функционираше. Така че ние се опитвахме да разработим мерки, чрез които да я съживим. Да я приведем в движение, защото старите държавни компании не функционираха, държавата нямаше чужда валута.

Така че ние натискахме да се осигури свободна търговия, да се намалят регулациите, да се създаде възможност за частен бизнес, както и да се освободи пазарът“, каза още Ран. Според него, българската икономика не се придвижи така, както бе при балтийските държави, Естония, например, но пък се справя добре в сравнение с други държави.

И процентите на растеж в България са доста по-високи, отколкото другаде. Доходът на глава от населението в България е почти три пъти по-висок отпреди 20 г. И условията са значително по-добри.

По думите на Ран, България може да стане изцяло енергийно независима, защото разполага с ресурсите.

#Ричард Ран #България #доход #продукт #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници