БСП и ДПС атакуваха указа на президента за ЦИК

БСП и ДПС атакуваха указа на президента за ЦИК
С указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и принципа на разделението на властите, твърди Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

17 депутати от БСП и ДПС са се подписали под жалбата до Конституционния съд във връзка с действията на президента Росен Плевнелиев, съобщи зам.-председателят на парламента Мая Манолова, предаде „Дарик“.

Мотив за жалбата е подписаният от държавния глава указ за назначаване на членовете на ЦИК при разпределение на мандатите, в което ГЕРБ има мнозинство от шестима членове, „Коалиция за България" - петима, а „Атака" и ДПС са представени поравно от по един член.

„В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и принципа на разделението на властите, нарушавайки императивната норма на Изборния кодекс, която му вменява по какъв начин да разпредели членския състав на ЦИК", обясни Мая Манолова.

Зам.-председателят на парламента обясни, че по отношение на принципа на разделението на властите с указа си и с коментарите към него държавният глава вменява на Народното събрание критерии за избора на ръководство на ЦИК, които не са написани в Изборния кодекс и по този начин Росен Плевнелиев се изявява като законодател.

#БСП #ДПС #ЦИК #Мая Манолова #Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници