Калфин: България не е фактор, защото няма позиция

Калфин: България не е фактор, защото няма позиция
България не е фактор за външнополитическите позиции на Европейския съюз, заяви Калфин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не е фактор за външнополитическите позиции на Европейския съюз, заяви  бившият външен министър от кабинета на Тройната коалиция и кандидат за евродепутат от АБВ Ивайло Калфин в коментар на кризата в Украйна и отношението на българската държава към нея в студиото на Би Ти Ви.

Калфин уточни, че страната ни е стратегически район, но без позиция, в отговор на въпрос дали принадлежността към Общността ни е извадила от сферата на влияние на Русия.

„Не ми е ясно с какъв мандат премиерът отива на Европейски съвет – не знам каква е българската позиция за Украйна. Нормално е да има позиция на парламента и той да защитава нея – сега има решение на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, има една позиция на БСП, а отделно има една нюансирана позиция на външния министър Кристиан Вигенин – коя да защитава Пламен Орешарски? Поставяме премиера си в много тежка ситуация, ще бъде обект на натиск от различни страни, а няма да има инструменти да се защити“, коментира още Ивайло Калфин.

Той изрази недоумение от избора на премиера Пламен Орешарски да посети Виетнам.

„Там имаме много приятелски отношения, много представители на правителството, завършили образованието си в България, но и на мен не ми е ясно каква е причината за посещението“, подчерта той.

„Виетнам, Китай, Азербайджан – те са едни бързо развиващи се икономики, но е смешно да кажем, че сме врата за китайски стоки например, защото те влизат отвсякъде“, обясни още бившият външен министър.

„Когато искаш да отидеш някъде, трябва да си фактор, да имаш мнение, да събираш други около себе си. Според мен ние нямаме тези инициативи, които да ни направят интересни. Бяхме много активни на Балканите и в Черно море, а сега нямаме никаква позиция за случващото се в Черно море. Не посещаваш една страна, когато не си интересен“, посочи Ивайло Калфин.

#Ивайло Калфин #Калфин #ЕС #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници