Едва 12 сърби гледаха в Белград филма на Джоли за Босна

Едва 12 сърби гледаха в Белград филма на Джоли за Босна
Сърбите реагираха гневно на появата на лентата, твърдейки, че тя ги представя като злодеи. Снимка: movies.uk.msn.com
A A+ A++ A

Едва 12 души присъстваха на белградската премиера на филма на Анджелина Джоли „В земя на кръв и мед“, който разказва за насилието над жени по време на босненския конфликт.

Няколко от зрителите дори излезли преди края на прожекцията, предават АФП и БГНЕС.

„Срамно е, че филмът изобщо е заснет“, коментирали зрителите, излезли от салона преди финалните надписи пред сръбското издание „Мондо“, цитирано от „Дневник“. Възрастен мъж, останал до края на филма, се ограничи да каже, че той „най-добре знае какво е ставало там“.

Противно на широко разпространените слухове, „В земя на кръв и мед“ не е забранен в Сърбия. Неговата премиера в Белград обаче събра далеч по-малко зрители, отколкото световната премиера в Сараево миналата седмица, където 5000 души аплодираха Анджелина Джоли за режисьорския й дебют.

След появата му по кината в САЩ през декември, „В страната на кръв и мед“ излиза в цяла Европа до началото на март.

Филмът е заснет през 2010 с актьори от бившите югославски държави. Той разказва историята на мюсюлманка и сърбин, които се влюбват преди войната. Двамата се срещат отново, когато тя е пленена от отряд на босненската сръбска армия, командван от нейния бивш любим.

Сърбите реагираха гневно на появата на лентата, твърдейки, че тя ги представя като злодеи.

Членът на Филмовата академия в Белград Мирко Бекович обвини филма на Анджелина Джоли, че е предубеден. Той „представял босненските мюсюлмани като цивилизовани хора, а сърбите като диви селяни“.

Войната в Босна и Херцеговина от 1992–1995 г. отне живота на около 100 000 души, а милиони превърна в бежанци. Твърди се, че около 20 хиляди жени са били изнасилени по време на конфликта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници