Сърбия пое към ЕС, като практически „призна“ Косово

Сърбия пое към ЕС, като практически „призна“ Косово
„С днешното споразумение Сърбия на практика признава независимостта на Косово“, заяви косовският премиер Хашим Тачи. Снимка: n24.de, Архив
A A+ A++ A

Сърбия и Косово постигнаха споразумение за регионално сътрудничество, което отваря пътя на Сърбия към членство в Европейския съюз.

В рамките на диалога в Брюксел за затопляне на трудните им взаимоотношения в петък преговарящите се договориха Косово да участва в конференциите на Балканите, без това да е причина за отсъствието на Сърбия, предават АФП и БГНЕС, позовавайки се на европейски дипломатически източник.

„С днешното споразумение Сърбия на практика признава независимостта на Косово“, заяви косовският премиер Хашим Тачи.

Косово обяви едностранно независимостта си през 2008 г. До днес тя е призната от над 90 държави, включително и България, но Сърбия отказва да признае бившата си провинция за отделна държава.

Друг напредък в диалога е постигнатото единодушие за изпълнение на споразуменията, сключени през 2011 г., за свободно движение и съвместно управление на граничните пунктове. Този проблем породи много напрежение през последните месеци, когато въоръжени сърби неколкократно атакуваха контролно-пропускателните пунктове по границата с Косово.

Върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън изрази задоволство от споразумението между Белград и Прищина.

„Приветстваме постигнатата днес договореност за регионално сътрудничество и съвместно управление на ГКПП. Това е важно не само за Сърбия и Косово, но и за стабилността в района, а оттам - и в Европейския съюз“, подчерта Катрин Аштън.

#Сърбия #ЕС #Косово #Европейския съюз #Брюксел #Балканите #Хашим Тачи #премиер #България #Белград #Прищина #Катрин Аштън #ГКПП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници