Претоварване причинило потъването на южнокорейския ферибот

Претоварване причинило потъването на южнокорейския ферибот
Претоварване е най-вероятната причина за потъването на южнокорейския ферибот. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Най-вероятно причината за потъването на южнокорейския ферибот на 16 април е била претоварване. Оказва се, че общият товар на кораба е превишавал трикратно максимално допустимото.

През януари миналата година „Севоу” получил разрешение за превоз на пасажери, но само ако се намали тежестта на товарите, информират южнокорейски медии, които се позовават на източници, запознати с разследването. Собствениците на съда игнорирали препоръката на властите.

Представител на бреговата охрана добави още един фактор, допринесъл за трагедията. При завой фериботът не е намалил скоростта си. След инцидента беше арестуван капитанът на потъналия кораб, който се оказа, че е сред първите спасени от бедстващия съд, пълен с ученици. Според властите 69-годишният капитан Ли Чжон Сок е избягал от потъващия ферибот. Срещу него вече са повдигнати няколко обвинения, включително за престъпна немарливост.

Междувременно броят на жертвите от корабокрушението расте. Телата на жертвите, извадени от водолази на мястото на злополуката с ферибота, достигна 121 души. Това съобщи щабът на бреговата охрана, цитиран от ИТАР-ТАСС.

При потъването над 20 деца позвънели за помощ на спешния номер 119.

От 476-те пътници и екипаж на борда, 339 били деца и учители, които отивали на екскурзия.

#ферибот #Южна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници