Близо 51 милиона души се подмладиха с години, ето защо

Близо 51 милиона души се подмладиха с години, ето защо

pixabay

A A+ A++ A

Повече от 51 милиона души в Южна Корея се събудиха в сряда с една или две години по-млади. Съгласно законодателството, което влезе в сила в сряда, "всички съдебни и административни области“ в източноазиатската страна ще приемат системата на "международна възраст“, ​​използвана от по-голямата част от света, слагайки край на години дебати относно проблемите, причинени от обичайното използване на "корейска възраст" и "календарна възраст".

"Стандартизирането на възрастта ще "намали различни социални обърквания и спорове“, каза министърът на правителственото законодателство в понеделник.

"Законът, приет от парламента на Южна Корея миналия декември, също се очаква да "намали значително социалните разходи, които са били ненужни поради смесеното използване на възрастови стандарти“, каза Лий.

Три системи

В Южна Корея "международната възраст“ се отнася до броя години от раждането на човек и започва от нула – същата система, използвана в повечето други страни. Но когато бъдат попитани за възрастта им в неформална обстановка, повечето южнокорейци ще отговорят с "корейската си възраст“, с ​​която може да е една или дори две години по-възрастни от "международната възраст“.

При тази система, която има своите корени в Китай, бебетата се считат за навършили една година в деня, в който са родени, като на всеки 1 януари се добавя една година.

При някои обстоятелства южнокорейците също използват своята "календарна възраст“ – комбинация от международна възраст и корейска възраст – които считат бебетата за нула години в деня, в който са родени, и добавят една година към възрастта им на всеки 1 януари.

Изпълнителят на "Gangnam Style“ Psy, например, е роден на 31 декември 1977 г., той се счита за 45 според международната възраст, 46 по календарна година възраст и 47 според корейската възраст, пише bTV.

Нов стандарт

Дори с новата стандартизация, старите системи все още ще се използват при някои обстоятелства, каза правителството в сряда.

Например децата обикновено влизат в началното училище през март на годината, след като навършат 6 години (в международната възраст), независимо кой месец се пада техния рожден ден – което ще продължи.

Законите за продукти с възрастово ограничение като алкохол или тютюн също ще се основават на годината на раждане на някого, независимо от месеца. Това означава, че двама души, родени през януари и декември 1990 г., се считат на една възраст.

Съгласно този закон хората имат право да купуват алкохол от годината, в която навършат 19 години (международна възраст).

Същият метод ще продължи да се използва за задължителната военна служба в Южна Корея – което означава, че хората отговарят на условията въз основа на годината, в която са родени, а не на конкретната им възраст или дата на раждане.

#Южна Корея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници