3,5 млн. българи остават без евтини лекарства?

3,5 млн. българи остават без евтини лекарства?
Японската компания Takeda ще инвестира около 100 млн. евро в Германия за 158 нови работни места. Около 7,6 млрд. хапчета и капсули се произвеждат там на година и се изнасят в 100 страни. Снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

Има реална опасност евтините лекарства да изчезнат от българския пазар. Това ще доведе до по-високи разходи за лечение на 3,5 милиона пациенти с диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Над 30 медикамента вече са изтеглени от пазара

заради неадекватното им ценообразуване, алармират производителите на генерични лекарства.

Липсва прозрачност на лекарствената политика и баланс при рационализирането на системата, а държавата трябва да си даде ясна сметка, че парите за здравеопазване няма да се увеличат, коментира пред Дарик Владимир Афенлиев от Европейската генерична асоциация.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания плащат от джоба си между 50 и 75 на сто от стойността на лекарствата, заяви Николай Хаджидончев от Българската генерична фармацевтична асоциация. По думите му в момента

хората нямат възможност да си купуват скъпите оригинални лекарства

и затова пренебрегват лечението си, като често чупят хапчето на две или пият таблетката през един път.

Необходима е национална прогенерична политика, за да се намалят разходите за здравеопазване, така че пациентите да имат по-лесен достъп до модерно лечение. Около тази теза се обединиха експертите.

Генеричното лекарство обаче невинаги значи качествено лекарство, каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев.

Някои генерици дори са забранени като заместители на оригиналите. Има случаи, в които

оригиналното лекарство е направено така, че действието му да продължава 24 часа

Генерикът от своя страна е изработен по същата методика, но въздейства на организма едва осем часа. При сърдечно-съдовите проблеми това може да доведе до инфаркт, категоричен е д-р Калайджиев.

По думите му личните лекари, както и пациентите, са притиснати до стената с цените на лекарствата. Доста често пациентите поставят условия за предписване на по-евтин медикамент, за да могат да си го позволят финансовоq и тогава личните лекари поемаме риск с тази по-евтина терапия, уточнява председателят.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници