ООН изрази безпокойство за човешките права в Източна Украйна

ООН изрази безпокойство за човешките права в Източна Украйна
ООН предупреди за „тревожно влошаване“ на човешките права в Източна Украйна, където армията се бори с бунт на проруски сепаратисти. Снимка: nauka.bg
A A+ A++ A

ООН предупреди за „тревожно влошаване“ на човешките права в Източна Украйна, където армията се бори с бунт на проруски сепаратисти. В нов доклад върховният комисар по човешките права Нави Пилай изрази и дълбоко притеснение от „сериозните проблеми“ с тормоза и сплашването на татарската общност в Крим, който беше анексиран от Русия през март.

В доклада се изброяват „целенасочени убийства, мъчения и побой, отвличания, сплашване и някои случаи на сексуален тормоз“ и се посочва, че те са извършвани от антиправителствени групи в Източна Украйна. В доклада се отбелязва, че на изток има „тревожно“ повишаване на отвличанията и незаконното задържане на журналисти, активисти, местни политици, представители на международни организации и членове на армията.

Според доклада в Крим анексирането на черноморския полуостров от Русия през март след подобен вот за независимост е създало затруднения за много жители, особено за етническите татари. Изброяват се случаи на физически тормоз и сплашване, ограничаване на медиите и страхове от религиозно преследване на практикуващите мюсюлмани в Крим.

#сепаратисти #антиправителствени #Украйна #Крим #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници