Донецка народна република отказва участие в президентските избори

Донецка народна република отказва участие в президентските избори
Бородай съобщи, че ръководството на Донецката народна република сътрудничи с лидерите на Луганската народна република в съседната област. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Определеният за премиер на самообявилата се Донецка народна република Александър Бородай заяви, че в самообявилата се република няма да бъдат проведени избори за президент на Украйна, насрочени за 25 май.

„Съществува независима държава - Донецка народна република. Ние възприемаме опита на Украйна да проведе у нас избори като действия на друга държава на окупирана територия”, казва Бородай.

Той обяви, че властите в самопровъзгласилата се република няма да преговарят с Киев, докато военните части не бъдат изтеглени.

„Докато територията е окупирана, разговори с Киев няма да има”, посочи той и добави, че когато „кракът на последния въоръжен човек” напусне територията на републиката, тогава може би ще има преговори чрез посредници.

Бородай съобщи, че ръководството на Донецката народна република сътрудничи с лидерите на Луганската народна република в съседната област.

Междувременно в източния украински град Харков започна „кръгла маса за национално единство”, на която да бъдат обсъдени начини за излизане от кризата в Украйна.

Председателят на „кръглата маса” Леонид Кравчук заяви, че преговорите ще изхождат от решенията на женевската среща за Украйна от 17 април.

Премиерът Арсений Яценюк заяви, че четиристранните преговори между Украйна, Русия, ЕС и САЩ в Женева са „единственият приемлив формат за решаването на проблемите на международно равнище”.

Той подчерта, че „преговори с терористи няма да има”.

Яценюк предложи премахване на областните администрации и предаването на властта на местните органи, като държавата запази правото си да следи за спазването на законността.

#Донецка народна република #Украйна #избори #президент #Арсений Яценюк #Александър Бородай #Донецк #Луганск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници