Сърбия обяви тридневен траур за жертвите в Обреновац

Сърбия обяви тридневен траур за жертвите в Обреновац
Сърбия обяви тридневен траур заради жертвите от потопите в Обреновац. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Невижданите наводнения в западната ни съседка отнеха живота на 14 души в Обреновац.

Това каза по време на правителственото заседание в Белград сръбският премиер Александър Вучич. Той съобщи, че е обявен тридневен национален траур на 21, 22, и 23 май. По последни данни при наводненията са загинали 21 души, а над 35 000 са евакуирани.

Спасителните екипи проверяват всички къщи дали в тях има пострадали и удавени. Премиерът призова да се вземат мерки за предотвратяването на заразни болести.

„Моля гражданите да се включат с парични помощи, защото няма да получим достатъчно международна помощ“, каза още Вучич. Той добави още, че страната има нужда най-вече от храни, дрехи и питейна вода. Важна задача е предпазването на най-голямата електроцентрала в Сърбия – „Никола Тесла“ край Обреновац, каза още той.

Досега 14 държави от ЕС са се отзовали на молбите на Сърбия и на Босна и Херцеговина за помощ при справянето с последиците от наводненията в района. Русия изпрати няколко самолета с хуманитарна помощ и техника за справяне с наводненията.

Според президента на Република Сръбска щетите от наводненията са за над 1 млрд. лева.

Междувременно в Босна и Херцеговина във вторник е обявен ден на траур поради наводненията, отнели живота на най-малко 17 души до момента.

#Сърбия #Босна и Херцеговина #Александър Вучич #Република Сръбска #Обреновац #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници