100 000 на безплатен „Концерт в лятна нощ“ с Виенската филхармония

100 000 на безплатен „Концерт в лятна нощ“ с Виенската филхармония
Паркът на двореца Шьонбрун Снимка: Компрес, бюро за връзки с община Виена
A A+ A++ A

Паркът на двореца Шьонбрун, някогашната лятна резиденция на Хабсбургите, на 29 май отново ще се превърне в уникална концертна зала на открито. Виенската филхармония кани всички любители на класическата музика на годишния си безплатен концерт.

Тъй като всичко ще се случва под открито небе, не е възможно да се прави предварителна резервация за нито едно от 100-те хиляди места, уточняват от софийското бюро за връзки с австрийската столица.

В случай че метеорологичните условия не позволят провеждането на концерта,

организаторите са предвидили резервен вариант на 1 юни

Тези, които не могат да присъстват, ще могат гледат на живо - по австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT.

Диригент ще бъде музикалният директор на Националния симфоничен оркестър във Вашингтон Кристоф Ешенбах, а специален гост е един от най-популярните изпълнители на класическа музика през последните години - китайският пианист Ланг Ланг.

Този път

събитието е посветено на 150-годишнината от рождението на германския композитор Рихард Щраус

който над 100 пъти е дирижирал концерти на Виенската филхармония. Програмата включва освен това произведения от Ференц Лист и Берлиоз.

Проявата, известна от 2008 г. под името „Концерт в лятна нощ“, се организира от 2004 г. по случай най-голямото разширение на Европейския съюз досега и в началото е наричана „Концерт за Европа“.

На диригентския пулт са били най-знаменитите имена, сред които Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Валерий Гергиев, Лорин Маазел и Франц Велзер-Мьост.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници