Властта не иска референдум, въпреки 600 000 събрани подписа

Властта не иска референдум, въпреки 600 000 събрани подписа
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Подписката за провеждане на референдум за промени в Изборния кодекс е прекратена. Събрани са около 600 000 подписа, след проверката на ГРАО се е оказало, че 463 000 от тях са валидни. По смисъла на закона председателят на Народното събрание е длъжен да даде възможност на организаторите да поправят нередовностите в едномесечен срок. Преподавалелят по конституционно право проф. Георги Близнашки заяви, че близо две седмици Михаил Миков отказвал да разговаря с Инициативния комитет за организиране на референдум.

„Миналата седмица най-накрая получихме отговор, в който той смесва две различни хипотези на закона и ни отказва възможността да досъберем подписите“, коментира проф. Близнашки пред Нова телевизия.

Преди месеци президентът Росен Плевнелиев предложи на Народното събрание да вземе решение за произвеждането на национален референдум по въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от народните представители, задължителното и електронното гласуване. Президентът предложи референдума да се проведе заедно с евровота на 25 май с оглед пестене на средства.

Евроизборите минаха, а въпросът с референдума потъна. Проф. Близнашки се опасява, че съпротивата срещу провеждането на обществено допитване е огромна.

„Партиите на статуквото се борят срещу него с всички възможни средства“, заяви той.

Според него, това е грубо нарушение на закона, на което вносителите на подписката ще отвърнат с жалба до Върховния административен съд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници