154 души арестувани при безредици в Истанбул

154 души арестувани при безредици в Истанбул
За да разпръсне стотиците демонстранти, полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полицията в Истанбул арестува 154 души по време на ожесточени сблъсъци между силите на реда с демонстранти, които се бяха събрали по повод една година от протестите срещу преустройството в парка Гези. Втора поредна вечер в Истанбул се провеждат антиправителствени демонстрации.

За да разпръсне стотиците демонстранти, полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия. При сблъсъците са ранени 12 цивилни и 11 полицаи. Те са настанени в болница. 62 от задържаните са оставени под стража.

Премиерът Ердоган бе забранил отбелязването на годишнината и предупреди, че властите ще арестуват всеки, който наруши забраната.

Още миналата седмица правителството в Анкара забрани събиранията на емблематичния площад „Таксим“ в Истанбул, откъдето тръгна бунтът през пролетта на 2013.

В събота сутринта хиляди полицаи – цивилни или в снаряжение за борба с безредиците - започнаха да изпълват „Таксим“ с нареждане да попречат на каквото и да било събиране. Мобилизирани бяха 25 000 души и петдесетина водопръскачки.

Протестите миналата година избухнаха срещу плановете за реконструкция на парка Гези и бързо прераснаха в антиправителствени демонстрации. Над 3 милиона души излязоха по улиците тогава, а при опитите на органите на реда да потушат протестите имаше жертви и хиляди бяха ранени.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова младите хора да игнорират призивите и да не излизат по улиците.

#Истанбул #Гези #протест #демонстрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници