Просветният министър иска един учебник по всеки предмет

Просветният министър иска един учебник по всеки предмет
„Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан“, каза още министър Клисарова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, че иска да бъде въведен един учебник по всеки предмет в основното образование.

„До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три“, посочи министърът.

Според Клисарова към момента държавата дава милиони левове за учебници, от които печелят частни издателства.

Тя отбеляза, че за 2014 г. Министерският съвет е одобрил 42 млн. лева за преиздаване на учебници.

„Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан“, каза още министър Клисарова.

„Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни“, добави тя.

Според министъра, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които могат да отидат за модернизация и ремонт на училищата.

По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

#учебници #основно образование #Анелия Клисарова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници