Половината горски видове в света са застрашени

Половината горски видове в света са застрашени
Снимка: Food and Agriculture Organization
A A+ A++ A

Половината от горските видове в света са застрашени от климатичните промени и селското стопанство, предупреди ООН и призова за спешни действия за подобряване на грижите за тях.

В първото си глобално изследване на горските генетични ресурси Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) съобщи, че горите намаляват най-бързо в Бразилия, Индонезия и Нигерия. "Горите осигуряват храна, продукти и услуги, които са важни за оцеляването и благоденствието на човечеството", заяви директорът на отдела по горите на ФАО Едуардо Рохас-Бриалес.

"Тези ползи се основават на поддържането на богат набор от горското генетично разнообразие в света, което е все по-застрашено", допълни той. Изследването установило, че около половината от 8000-те видове и подвидове се смятат за застрашени. Десетте страни, които са загубили най-много горски площи между 1990 и 2010 г., са Бразилия, Индонезия, Нигерия, Танзания, Зимбабве, Демократична република Конго, Мианмар, Боливия, Венецуела и Австралия.

ФАО съобщи, че биоразнообразието увеличавало както производителността, така и хранителната стойност на горските продукти като листни зеленчуци, мед, плодове, семена, ядки, корени, грудкови растения и гъби. Генетичното разнообразие предпазва горите и от напасти и гарантира, че те могат да се адаптират към променящата се среда, включително произтичащата от климатичните промени, отбелязва ФАО.

Организацията призова за повече усилия за увеличаване на информацията относно значението на биоразнообразието и за борба с агресивните видове, както и за разработване на национални семенни програми за гарантиране на наличието на генетично подходящи семена от дървесни видове.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници