България спечели дело в спор с ЕК

България спечели дело в спор с ЕК
България спечели дело в съда на Европейския Съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи. Снимка: 17.europe.bg
A A+ A++ A

България спечели дело в съда на Европейския Съюз относно условията за достъп до газопреносни мрежи, образувано по искова молба на Европейската Комисия (ЕК) в рамките на наказателна процедура срещу България за констатиране на нарушения на разпоредби на европейското законодателство.

Наказателната процедура стартира през юни 2009 г. и преминава в съдебна фаза през 2012. Дело С - 198/2012 е заведено за нарушение на Регламент (ЕО) № 715/2009. Мотивът на ЕК е че българският газопреносен оператор - „Булгартрансгаз” ЕАД не предоставя услуги за виртуален пренос на газ в обратна посока („backhaul”) по транзитната газопреносна мрежа и това според Комисията е неизпълнение на задължение, предвидено в Регламент (ЕО) №715/2009.

Услугите за виртуален пренос на газ в обратна посока (backhaul) дават възможност на търговци на газ да сключват договори с Газопреносните оператори за за пренос на газ в посока обратна на посоката на физическото движение на газа в тръбата. Реално това се изразява в салдиране от страна на газопреносните оператори на количествата природен газ договорени за пренос в двете противоположни посоки.

От количествата договорени за физически пренос в едната посока се приспадат договорените количества за пренос в обратна посока. В резултат физически се пренася само количеството газ, представляващо разликата между тях.

#съд #ЕК #България #Булгартрансгаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници