САЩ притеснени от избора на "Стройтрансгаз" за строител на "Южен поток"

САЩ притеснени от избора на "Стройтрансгаз" за строител на "Южен поток"
Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ, заяви Марси Рийс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода "Южен поток" на "Стройтрансгаз". В отговор на действията на Русия в Украйна САЩ включиха "Стройтрансгаз" и нейните клонове в Списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април тази година. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със "Стройтрансгаз" и замразяват капиталите на тази компания в САЩ, заяви посланикът на САЩ у нас Марси Рийс за "Дневник".

В края на май компанията "Южен поток България" официално обяви, че българската отсечка на газопровода "Южен поток" ще се строи от консорциума "Стройтрансгаз". В него влизат руската компания "Стройтрансгаз" с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%). Тимченко беше включен в списъкасъс санкции срещу представители на руското правителство и руски бизнесмени, допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Другият участник в обединението е консорциум "Газпроект юг", който е съставен от българските "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Делян Пеевски), "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг".

Според посланик Рийс, моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин.

"Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на "Стройтрансгаз" могат да се окажат обект на американските санкции, които са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", заявява Рийс.

Тя уточни, че правителството на България е запознато с американската позиция по отношение на това решение.

"Важно е САЩ и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия. Компании и личности, които предоставят материална подкрепа на "Стройстрансгаз", могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ", допълни Марси Рийс.

#Марси Рийс #Рийс #САЩ #Русия #Украйна #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници