ГЕРБ иска изслушване на Орешарски в парламента и избори в края на септември

ГЕРБ иска изслушване на Орешарски в парламента и избори в края на септември
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След новините от вчерашния ден с оглед "Южен поток", ние ще поискаме като точка в програмата за тази седмица да има изслушване в Народното събрание (НС) на премиера Пламен Орешарски, каза заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева.

Премиерът ще бъде поканен заедно с икономическия министър Драгомир Стойнев, за да отговорят "на многото въпроси без отговор на този етап по темата за "Южен поток".

Димитър Главчев каза, че от много време ГЕРБ казват, че проектът трябва да бъде реализиран след стриктно спазване на европейското законодателство и ако премиерът се съобразил с това, нямало да постави и себе си и България в унизително положение.

"Смятаме, че това, което направи вчера с България наистина е унизително", коментира Главчев. Според него от тук насетне трябва да се зададат и въпроси: дали е подписан договор за "Южен поток", какви са клаузите в него и има ли неустойки.

Александър Ненков каза, че имат информация, че продължават да се плащат суми за отчуждаване на имоти, през които ще мине трасето, без има приет подробен устройствен план. Той каза, че Българският енергиен холдинг трябва да задължи проектната кампания "Южен поток" да спре всякакви варианти на авансови плащания.

Цветан Цветанов е убеден, че правителство, премиерът и министърът на икономиката и енергетика говорят едно в България, съвсем различно в Брюксел и в Москва. „Ние смятаме, че в момента имаме заплаха за националната сигурност на страната“, каза той.

Цецка Цачева каза още, че ГЕРБ винаги е отстоявала идеята за задължително гласуване, но в малкото дни, оставащи на 42-то НС е невъзможно да бъде развита процедурата за промяна, за да се въведе задължително гласуване.

Партията на Борисов е за задължително гласуване след провеждане на референдум едновременно с предсрочните парламентарни избори, които е най-удачно да бъдат проведени в последната седмица на месец септември.

"Тази наша категоричност за задължителното гласуване трябва да се разглежда едновременно с друга наша категорично отстоявана позиция - за въвеждане на електронно гласуване", каза тя.

Цачева заяви, че ще настояват в програмата за тази пленарна седмица да бъде включено приемане на решение за произвеждане на национален референдум по трите въпроса, поставени от президента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници