Украинските власти са нарушили предложеното от самите тях примирие

Украинските власти са нарушили предложеното от самите тях примирие
Денис Пушилин и Александър Бородай, снимка - БГНЕС
A A+ A++ A

Украинските власти са нарушили предложеното от самите тях прекратяване на огъня. Това разкри премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Бородай.

По думите му лично вътрешният министър в Киев Арсен Аваков е разговарял на 8 юни по телефона с лидера на ДНР Денис Пушилин и му е "предлагал прекратяване на огъня". Пушилин е председател на президиума на Върховния съвет на републиката.

"Отначало с нас се свърза негов помощник, а после самият Аваков", каза Бородай, който подчерта, че ДНР е приела предложението.

"Пушилин потвърди, че ние сме готови да прекратим огъня и да създадем хуманитарен коридор. Аваков "потвърдил, че те също са заинтересовани в същото".

"Половин час след първите преговори Аваков съобщи, че заповедта е спусната и огънят ще бъде спрян незабавно, а на следващия ден ще бъде открит хуманитарен конвой", добави Бородай.

"Както сами разбирате, в крайна сметка положението излезе следното: през нощна Славянск бе бомбардиран с авиация, днес сутринта бе обстрелван с "Градове" (ракетни системи) и тежки оръдия. Продължат да гинат жени и деца", подчерта премиерът на ДНР.

В тази връзка Бородай предположи, че предложението на Аваков е било или "глупашки лъжлив слух, пуснат неизвестно защо", или пък то говори, че ръководството на силовите структури на Украйна "изобщо не управляват процеса и действията на собствените въоръжени сили."

"Тоест те могат да издават каквито си искат заповеди, но украинските силоваци, сред които има голям брой бандити от националната гвардия и "Десния сектор" вече действат на своя глава", резюмира Александър Бородай.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници