Указът за ЦИК на Плевнелиев не нарушава Конституцията

Указът за ЦИК на Плевнелиев не нарушава Конституцията
Указът на Плевнелиев не нарушава Конституцията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конституционният съд отклони искането за установяване на противоконституционност на указа, с който президентът Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия на 20 март. Определението е прието единодушно от присъствалите на заседанието 10 конституционни съдии.

Според вносителите при определянето на 15-те назначени членове на ЦИК президентът не е спазил съотношението между кандидатите на различните партии и коалиции така, както е регламентирано с Изборния кодекс.

На заседанието във вторник КС приема, че междувременно искането е станало безпредметно, защото след споразумение между политическите сили Изборният кодекс беше променен в частта за начина на формиране на ЦИК, а след това и президентът издаде допълнителен указ.

Делото на КС бе образувано по искане на 117 народни представители от 42-рото Народно събрание, а докладчик по него бе съдия Стефка Стоева.

Ден преди да бъде образувано делото, 117 народни представители от БСП и ДПС внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на указа, с който държавният глава Росен Плевнелиев назначи състава на Централната избирателна комисия.

#Росен Плевнелиев #ЦИК #КС #БСП #ДПС #Изборният кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници