Потребителите ще се отказват от договор, без да посочват причина и без неустойки?

Потребителите ще се отказват от договор, без да посочват причина и без неустойки?
A A+ A++ A

Промените в Закона за защита на потребителите влизат за окончателно гласуване в Народното събрание. Според новите текстове потребителите ще могат да се откажат от договора, без да посочват причина и без да дължат неустойки. 

При сключване на договор с потребител общите условия ще го обвързват само ако са му били представени и той изрично се е съгласил с тях. 

Когато търговецът реши да промени общите условия, той ще трябва да обяви намерението на сайта си или в клоновете и представителствата си. Потребителят ще има срок, в който да се откаже от договора, ако не е съгласен с изменението.

Така ще се избегнат търговските практики да се налагат на клиентите клаузи, с които не са запознати предварително. Потребителите ще могат да контролират процеса на промяна на условията в договорите, по които са страна.

С предложените изменения се въвежда изцяло нова уредба на договорите от разстояние и на договорите извън търговския обект, като потребителят ще може да се откаже от договора в 14-дневен срок, а не в 7-дневен, както е досега, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка.

#потребител #закон #защита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници