Обама след среща с Конгреса: Не е изключена намеса в Ирак

Обама след среща с Конгреса: Не е изключена намеса в Ирак
Обама обсъди кризата в Ирак с Конгреса. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Съединените щати Барак Обама се срещна с лидерите на Конгреса, с които е обсъдил обстановката в Ирак и евентуалните действия, които може да предприеме Белият дом.

Обама отбеляза, че на този етап не изключва нито един вариант за действие, с изключение на изпращането на сухопътни сили.

Припомняме, че Ирак поиска от САЩ въздушна атака срещу джихадистите, които превземат ключови градове. Но според кореспондентите на Би Би Си всяко решение за военна подкрепа от страна на Вашингтон може да се отрази върху политическите промени в Ирак.

Американският вицепрезидент Джо Байдън предложи възможни "допълнителни мерки", които биха спомогнали за "оттегляне на терористичното настъпление", заедно с иракския премиер Нури Малики в сряда, както и нуждата от национално обединение.

След срещата с Конгреса в сряда, сенатор Мич Макконъл заяви, че президентът "няма нужда от нашето одобрение, за да предприеме стъпки, които счита за необходими". Според кореспондентите на Би Би Си, досега Белия дом е избягвал щекотливия въпрос дали е нужна намесата на Конгреса за всякаква военна намеса в Ирак.

Според в. "Уол стрийт джърнъл" Белия дом е на мнение, че Ирак има нужда от ново правителство, без сегашния премиер Нури ал Малики.

"Администрация смята, че шиитският лидер не е способен да постигне помирение със сунитското малцинство и да стабилизира политическата обстановка, която сега е много неспокойна", твърдят източници от Белия дом. Според президентския екип създаването на ново правителство може да "ограничи подкрепата на сунитите за групировката "Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ), което ще спомогне "да се укрепи единството на страната и да се предотврати противопоставянето на религиозна принадлежност".

Вестникът известява също, че "все повече американски законодатели и арабски съюзници, особено Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, оказват натиск върху Белия дом да спре подкрепата за Малики".

Припомняме, че обстановката в Ирак рязко се изостри миналата седмица, след като сунитски джихадисти от ИДИЛ и верните им местни формирования предприеха настъпление срещу редица градовете в северната част на страната и завзеха напълно провинция Нинава.

#Ирак #Барак Обама #Джо Байдън #Белия дом #ИДИЛ #джихадисти #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници